Makine Teknolojisi Alanı

19.11.2015 3213

MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

 

                Teknolojinin gelişmesi insanın ve insanlığın yaşam kalitesini yükseltmek, insanın kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırmasını hedeflemiştir. Makineler, insanların hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini yükselten en önemli unsurlardan biridir.

Makine teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır.

 

Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir.

 

Ülkemiz, bulunduğu coğrafi bölgede makine teknolojisi alanında lider olmayı hedeflemiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır.

 

ALAN İÇERİSİNDE YER ALAN MESLEKLER

 

·         Endüstriyel Kalıpçılık

·         Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modellemeciliği

·         Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı

·         Makine Bakım Onarımcılığı

·         Bilgisayarlı Makine İmalatçılığı

·         Mermer İşlemeciliği

 

ENDÜSTRİYEL KALIPÇI

Tanımı

Endüstriyel kalıpçı; talaşlı imalat tezgâhlarını kullanabilen, üretilecek parçaya göre kalıp tasarımını yapabilen, yaptığı her türlü kalıbı preslere bağlayabilen, pres ayarlarını yapabilen, kalıptan ürün alabilen, kalıp onarımını ve çalıştığı tüm makinelerin periyodik bakımını yapabilen nitelikli kişidir.

 

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL MODELLEMECİ

Tanımı

Bilgisayar destekli endüstriyel modellemeci; model imalat resmini çizen, malzeme, dökümcülük, ahşap, metal, termoset plastiklerin işleme ve şekillendirme ve bunları işleyecek tezgah ve makineleri kullanım bilgisine sahip, prototipleri yapan, seri üretim ve hızlı prototip teknolojilerini kullanarak modelleme ve maça sandıkları yapabilen, bilgisayar kontrollü ve mekanik tezgâhları güvenli olarak kullanarak her türlü modellemeyi yaparak seri üretime hazır hale getiren, makinelerin periyodik bakımını yapabilen ve basit arızalarını gideren nitelikli kişidir.

 

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMI

Tanımı

Bilgisayar destekli makine ressamı; endüstriyel üretimde imalatı yapılacak ürünlerin yapım ve komple resimlerini bilgisayar destekli çizim ortamında iki ve üç boyutlu çizen, mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapan, ürünlerin bakım ve kullanım kataloglarını hazırlayan, bilgisayar ile sayısal kod türetme yazılımlarını uygulayan nitelikli kişidir.

 

MAKİNE BAKIM ONARIMCISI

Tanımı

Makine bakım onarımcısı; tezgâh kurulumunu yapan, tezgâhların bakım kataloglarını inceleyerek arıza tespitini yapan, arızalı parçayı onaran ya da yenisi ile değiştiren tezgâh ve makinelerin periyodik bakımlarını yapan nitelikli kişidir.

 

BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATÇISI

Tanımı

Bilgisayarlı makine imalatçısı; klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişidir.

 

MERMER İŞLEMECİLİĞİ

Tanımı

Mermer işlemeciliği; ocaktan blok mermeri çıkararak istenilen ölçülerde işleyebilen, mermerden estetik ürünler, mozaik eskitme yapabilen ve mermercilikte kullanılan her türlü makine ve aletleri güvenli kullanarak bunların periyodik bakımlarını yapabilen nitelikli kişidir.