Mobilya Ve İç Mekan Tasarımı Alanı

19.11.2015 2381

MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

   Mobilya ve İç Mekan Tasarımı işlevsel değerleri ile mekânların kullanışlığını, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam hâline gelmesini sağlar. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçler de kullanılmaktadır.

Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır.  Sektörde, ülkemizde geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bilinmektedir. Son yıllarda büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır. Mobilya ve İç Mekan Tasarımı sektörü, pazarının yoğunlaştığı belirli bölgeler civarında toplanmıştır. Üretim bölgelerindeki illerin toplam üretimdeki payları sırasıyla; Ankara %30, İstanbul %18, İzmir %9, Adana %9, Bursa %6, Kayseri %5 ve Eskişehir %4'tür. 

Yaşam alanlarının hızla gelişmesinde, iş yerlerinin rekabet edebilmesinde Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanının önemli yeri vardır.

Bu alanın sağladığı istihdam olanakları, mevcut ve potansiyel olarak sahip olduğu katma değer yaratma gücüyle ülkemizin önemli faaliyet sektörlerinden biridir.

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanı altında yer alan meslek programları; bu sektörün üretim aşamasında ihtiyaç duyduğu nitelikli ara teknik elemanını hizmet, estetik ve kaliteye uygun olarak yetiştirme amaçlı, yüksek öğretime hazırlayan bir programdır.

 

ALAN İÇERİSİNDE YER ALAN MESLEKLER

·         Mobilya İmalatçılığı

·         Ahşap Doğrama İmalatçılığı

·         Ahşap Üst Yüzey İşlemeciliği

·         Mobilya Döşeme İmalatçılığı

·         Ahşap Süslemeciliği

·         Ahşap İskelet İmalatçılığı

 

MOBİLYA İMALATÇISI

Tanımı

Hazır veya sipariş alarak iş resmini tasarlayan, çizen ve ölçülendiren, iş organizasyonunu yapan, iş güvenliği önlemlerini alan, malzemeyi seçen, şablon-kalıp-numune hazırlayan, makinelerde ağaç ve ağaç ürünlerini işleyerek sabit ve hareketli mobilya yapan, kontrol eden ve mesleki eğitime ilişkin faaliyetleri sürdüren nitelikli kişidir.

 

AHŞAP DOĞRAMA İMALATÇISI

Tanımı

Sipariş alarak iş resmini tasarlayan, çizen ve ölçülendiren, iş organizasyonu yapan, iş güvenliği önlemlerini alan, malzemeyi seçen, şablon-kalıp-numune hazırlayan, makinelerde ağaç ve ağaç ürünlerini işleyen, kapı pencere imalatı ve montajını yapan, kontrol eden ve mesleki eğitimle ilişkili faaliyetleri sürdüren nitelikli kişidir.

 

AHŞAP ÜST YÜZEY İŞLEMECİSİ

Tanımı

Sipariş alan, iş organizasyonunu yapan, iş güvenliği önlemlerini alan, malzemeyi seçen, boya vernik araç gereç ve makinelerini kullanarak mobilyayı boya, cila, lake veya polyester ile kaplayan, kontrol eden ve mesleki eğitime ilişkin faaliyetleri sürdüren nitelikli kişidir.

 

MOBİLYA DÖŞEME İMALATÇISI

Tanımı

Hazır veya sipariş alarak iş resmini tasarlayan, çizen ve ölçülendiren, iş organizasyonunu yapan, iş güvenliği önlemlerini alan, malzemeyi seçerek döşeme araç gereç ve makinelerini kullanarak elde ve makinede kanepe, koltuk ve sandalye döşeyen, kontrol eden ve mesleki eğitime ilişkin faaliyetleri sürdüren nitelikli kişidir.  

 

AHŞAP SÜSLEMECİSİ

Tanımı

Sipariş alarak iş resmini tasarlayan, iş organizasyonunu yapan, iş güvenliği önlemlerini alan, malzemeyi seçip makinelerde ağacı işleyerek tornalayan, makinelerde ve elde ağaç ve ağaç ürünlerini oyarak şekillendiren, değişik türde kaplamalarla kakma işlemleri yapan, kontrol eden ve mesleki eğitime ilişkin faaliyetleri sürdüren nitelikli kişidir.

 

AHŞAP İSKELET İMALATÇISI

Tanımı

Hazır veya sipariş alarak iş resmini tasarlayan, çizen ve ölçülendiren, iş organizasyonunu yapan, iş güvenliği önlemlerini alan, malzemeyi seçen, şablon-kalıp-numune hazırlayan, makinelerde ağaç ve ağaç ürünlerini işleyerek sandalye, kanepe ve koltuk iskeleti yapan, kontrol eden ve mesleki eğitime ilişkin faaliyetleri sürdüren nitelikli kişidir.